Zahradní grily se během hlavní sezóny těší velké oblibě. Jen si představte příjemně vlahý, letní večer, který trávíte s rodinou či přáteli na zahrádce, okolo vás panuje dobrá nálada a na grilu se vám připravuje něco skutečně dobrého na zub. I přesto, že nabídka grilů je opravdu pestrá, a rozhodně tak je z čeho vybírat, patří zahradní grily na dřevěné uhlí či brikety stále mezi nejoblíbenější.

Nezaměnitelná chuť a vůně grilování

Kdo by neměl rád grilování? Tu pohodu, tu veselou náladu, to bezstarostné posedávání s rodinou či přáteli, tu vůni, tu chuť? Už se vám sbíhají sliny? Nám také. Všichni rádi grilujeme! A je úplně jedno, zdali si raději pochutnáváme na grilovaném masíčku, případně dáváme přednost zelenině. Tu jedinečnou atmosféru si užíváme zkrátka všichni. Nabídka zahradních grilů je velmi rozmanitá. Vybírat můžete hned mezi několika typy, které se mezi sebou ještě dále liší například velikostí, funkcemi nebo třeba cenou. Ačkoliv je výčet možností doslova neuvěřitelný, nejoblíbenější jsou pořád a stále uhelné zahradní grily.

Právě tento typ grilů na zahradu totiž nabízí onu typickou chuť a vůni pravého grilování. Při grilování se používá buď dřevěné uhlí, případně se volí brikety, které vydávají žár, díky němuž se grilované pokrmy připravují i nad kouřem, jež palivo vydává. Jídlo tak má velmi specifickou chuť. Chuť, které nedosáhnete, pokud sáhnete po elektrickém nebo plynovém grilu.

Uhelné zahradní grily mají i své mouchy

Abychom zde uhelné grily pořád jen neopěvovali, měli bychom zmínit, že mají i své stinné stránky. Jednou z nevýhod je delší doba přípravy. Pokud jste někdy na tomto typu grilu chystali nějakou dobrotu, pak nám určitě dáte za pravdu, že nějakou dobu trvá, než se uhlí nebo brikety rozpálí a rozžhaví natolik, že je na nich možné pokrmy připravovat. Za nevýhodu lze určitě považovat i nutnost přikládat. Při delším grilování se vám tak může zdát, že spotřeba paliva je neúměrně vysoká.

Tip: Nejlevnější gril na dřevěné uhlí již od 200 Kč!

Grily na brikety či dřevěné uhlí také vyžadují manipulaci s popelem. Samozřejmě až v momentě, kdy je popel studený. Musíte mít na paměti, že popel je nutné vhodným způsobem zužitkovat. Za zmínku rovněž stojí i horší možnost regulace teploty. V tom mají plynové a elektrické zahradní grily rozhodně navrch – u nich si totiž můžete teplotu regulovat přesně podle potřeby, u uhelných zahradních grilů to bohužel nejde. Tam musíte počkat, až se palivo rozpálí a pak zase vychladne.